> Ada dua jenis rendang: kering dan basah. Rendang kering boleh disimpan selama 3-4 bulan, dan itu untuk acara-acara istiadat atau untuk menghormati tetamu. Rendang basah, juga dikenali sebagai kalio, boleh ditemui di Restoran Minangkabau, dan tanpa pendingin, harus dikonsumsi dalam waktu satu bulan.
Rendang sering dihidangkan dengan nasi, ketupat dan lemang di Indonesia, serta di Malaysia.
Bahan-bahan:
--1 ½ daging lembu tanpa tulang rusuk pendek
--5 sudu makan minyak goreng
--1 batang kayu manis
--3 buah kapulaga
--1 serai
--susu 1 cawan santan pekat
--1 cawan air
--2 sudu asam
--6 daun limau perut
--6 sdm kerisik
--1 sudu makan gula
Cara-cara membuatnya:
--Potong bahan bumbu yang dihaluskan dan kemudian berbaur dalam food prosessor sampai halus.
--Panaskan minyak dalam periuk rebusan, tambah bumbu yang sudah dihaluskan.kayu manis,cengkih,bunga lawang,dan tumis mereka sampai aromatik.
--Tambah daging lembu dan serai ditumbuk dan kacau selama 1 minit.
--Tambahkan santan air asam dan didihkan dengan api sedang sambil diaduk sampai daging hamper matang.
--Tambah daun limau perut,kerisik,gula,aduk sampai tercampur rata dengan daging.
--Kecilkan api ke rendah, tutup tudung, dan biarkan mendidih selama 1 hingga 1 ½ jam atau sampai daging benar-benar lembut dan sos telah mongering.
terima kasih ... :)
ReplyDeletemaklumat yg ada dalam blog ni banya k membantu saya siapkan folio sivik..