Monday, August 16, 2010

Kuih Bahulu


> Kuih Bahulu merupakan makanan Melayu tradisional biasanya sangat popular, terutama pada hari cuti dan hari orang ramai.


> Umumnya kuih bahulu terdiri daripada tiga jenis kuih yang merupakan dikenakan bahulu kecil bahulu, lapisan bahulu bahulu and roll. Bahulu bahulu layer dan roll agak sukar ditemui di supermarket untuk kuih tradisional ditempah dari kilangnya.

Bahan-bahan:
--6 biji telur
--Gula kastor175g
--Tepung gandum 120g
--Tepung self-raising 120g
--1 ½ sdt baking powder
--1 ½ sudu besar minyak jagung.
 
Cara-cara membuatnya:
--Minyak ringan baulu cetakkan dengan minyak jagung dan menepatkannya dalam ketuhar pada suhu 250°c. --Kocok telur dan gula dengan pemukul tangan kuasa sampai campuran yang lembut dan halus. --Ayak kedua-dua jenis tepung dan serbuk penaik ke dalam campuran telur.


--Aduk rata lalu tambahkan mencampur koil jagung ke dalam adunan. --Cukup sendok adonan ke dalam cetakan dipanaskan dan bakar selama 10 minit atau hingga baulu kulit berwarna coklat keemasan.

No comments:

Post a Comment

Post a Comment