Monday, August 16, 2010

Kuih Tart


> Kuih Tart Nanas merujuk pada kuih yang dibuat daripada tepung dan mentega. Biasanya campuran tepung yang digunakan adalah manis. Untuk membuat kuih tart nanas, kita harus mengisinya dengan mentega yang terbuat dari nenas. Beberapa orang menaruh nanas tart dalam biskut kerana penggunaan adunan / tepung di kulitnya.

> Nenes kuih tart adalah kuih yang popular di Brunei, Malaysia dan Singapura. Ini adalah kuih yang diperbuat dengan tepung dan mentega. Biasanya campuran tepung yang digunakan adalah manis, sebagai teras manis. Untuk nanas asam, ia memiliki inti yang diperbuat daripada mentega nanas.

kuih tart nanas biasanya dibuat hanya semasa musim perayaan seperti hari cuti dan bukan pada hari yang normal. Kuih Tart Nanas yang dibuat dengan campuran tepung dan campuran untuk membentuk adunan margerin.

> Setelah pencampuran, adonan menjadi lembut dan adunan akan dicanai diuli dengan rol bergigi untuk membentuk bergigi. Setelah itu, kita harus potongnya dengan ukuran yang dikehendaki. Sebagai perhiasan yang terakhir, kuning telur diterapkan di atas warna kuning emas. Saiz kuih tart nanas biasanya dianggarkan semuat suapan yang mudah dikonsumsi.

kuih Tart nanas biasanya banyak dijual secara meluas semasa musim perayaan. Dalam keadaan normal, tidak tersedia untuk dijual.

Bahan-bahan:
Inti:


--2 nanas,senarai belanja empat
--120g gula kastor
--1 sdt jus limau
--2 daun pandan

Tepung Kuih:

--350g tepung gandum, diayak
--200g mentega
--25g gula icing senarai belanja
--2 kuning telur
--Garam

Cara-cara membutanya:

--Tempatkan pada kain periuk dan tambah semua bahan-bahan itu dan masak di api kecil sampai menjadi tebal dan emas.
--Buatlah bola kecil
--Kocok mentega,gula,kuning telur dan garam hingga mengembang.
--Ganda di tepung
--Campur adunan dengan baik dan dinginkan selama 30 minit.
--Panaskan di ketuhar hingga 180 darjah Celsius.
--Jalur 2 loyang biskut dan minyak itu.
--Giling adonan tepung kurang dari 1 cm tebal.
--Membuat bentuk kuih tat.Atur di atas dulang.
--Letak inti di tengah.
--Panggang selama 20 minit
--Tenang di rak kawat sebelum menyimpanya

1 comment: