Monday, August 16, 2010

Epok-epok Kentang

> Epok-epok merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia, Thailand dan Singapura. Ia datang dalam beberapa rasa, bergantung pada bahagian dalam pengisian. Bahan utamanya adalah daging dan kentang mengisi sus. Ubi sering digunakan sebagai mengisi semburan, kadang-kadang mengisi ubi keledek juga digunakan. Nama boleh dikaitkan dengan semprotan mengisi, yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan. Kadang-kadang sekarang, semprotan mengisi boleh digunakan dengan lada hitam.

> Di Johor, kari puff, lebih dikenali sebagai zaman-zaman. Dalam bahasa Inggeris, disebut Curry Puff, tetapi perbezaannya adalah bentuk Curry Puff tidak selalu seperti puff. Juga, perbezaan dalam hal pembuatan puff pastry dan Curry Puff tidak sama. Ganda dalam semburan seperti corakan disebut jahitannya.


Bahan-bahan:
Tepung:

--400g tepung gandum(diayak)
--½ sdt garam
--175g magerin
--180 ml air sejuk

Isi:

--200g fillet ayam,potong dadu
--1 bawang merah, potong dadu
--200g kentang, potong dadu
--2 sudu besar serbuk kari daging, dicampur dengan air yang cukup untuk membentuk menlitikan 
--1 batang daun kari, gunakan daun hanya
--2cm batang kayu manis
--1 bintang jintan
--120ml air
--Garam dan gula secukupnya
--½ butir sdt kaldu ayam

Cara-cara membutanya:
Untuk mempersiapkan pengisi, panaskan minyak dan goring bawang hingga lembut.
Tambah daun kari, kayu manis, bunga lawang dan serbuk kari dan tumis selama 1-2 minit.
Tambah kentang dan tumis selama 2-3 minit.
Masukkan ayam dan tumis selama 1-2 minit tambahan.
Tuang air dan campuran dalam bumbu.
Tutup dan masak hingga kentang lembek dan mengisi kering.
Masukkan tepung diayak dan garam ke dalam mangkuk pencampuran.
Gosokkan magerin ke dalam tepung hingga menyerupai remah roti halus.
Buat lubang di tengahnya dan tambah air sejuk untuk mengikat.
Terbalikkan kuih ke atas permukaan meja berupa serbuk dan giling ke ketebalan untuk mengikat.
Terbalikkan kuih ke atas permukaan meja berupa serbuk dan giling ke ketebalan ¼ cm.
Potong menjadi bulat dengan adonan. Letakkan sudu mengisi pusat setiap pusingan kuih.
Lipat kuih ke stengah melampirkan mengisi.
Kelim beralur tepi.
Goreng kari puff dalam minyak panas sampai berwana keemasan.
Tiriskan di atas ketas penyerap dapur hancur.

No comments:

Post a Comment