Tuesday, August 17, 2010

Ahli-ahli kumpulan

Renungan Diri


Zakaria:

Saya telah pelajari tentang makanan melayu tradisional dengan lebih lanjut. Saya pun sudah sedar bahawa kerjasama adalah penting kerana kalau tiada kerjasama, kita tidak akan berjaya. Kita menghadapi kesusahan dalam projek ini. Kini, saya berasa sangat gembira kerana sudah menghabiskan projek ini.

Syakir:

Saya telah pelajari lebih tentang makanan tradisional melayu dan asal-usulnya. Saya juga lebih percayai dengan ahli-ahli kumpulan saya. Saya juga lebih memahami kita seharus ada sifat kerjasama apabila hendak menyelesaikan. Kita juga mengalami kesusahan tetapi kita berjaya menyelesaikan juga.

Farihin:

Saya telah pelajari lebih tentang makanan tradisional melayu. Saya berasa gembira kerana kami sudah selasaikannya. Kita tiada kesusahan.

Monday, August 16, 2010

Nasi Lemak

> Nasi lemak adalah hidangan yang dijual di Malaysia, Brunei, Singapura, dan Thailand Selatan. Di Kuala Lumpur, hal itu disebut hidangan kebangsaan, warisan kebangsaan Malaysia. Hal ini tidak menjadi bingung dengan Nasi Dagang dijual di pantai timur Malaysia atau Terengganu dan Kelantan walaupun kedua-dua pinggan boleh biasanya dijumpai dijual berdampingan untuk sarapan. Namun, kerana fleksibiliti yang Nasi lemak di dapat dilayani dalam berbagai perilaku, sekarang disajikan dan dimakan setiap saat sepanjang hari. Ada hidangan sejenis di Indonesia disebut nasi Uduk.

 > Secara tradisional, ini datang sebagai sepiring makanan dibungkus daun pisang, dengan hirisan timun, teri kering kecil (ikan bilis), kacang goreng, telur rebus, dan panas pedas sos (sambal) pada intinya. Sebagai makanan yang lebih substansial, nasi lemak juga boleh datang dengan pelbagai menyertai lain seperti ayam, cumi-cumi, kerang, aduk goreng convolvulus air (kangkung), sayur-sayuran acar (achar), daging lembu rendang (daging lembu rebus dalam air kelapa dan rempah-rempah) atau paru (paru-paru lembu). Secara tradisional kebanyakan iringan yang pedas di alam.

 > Nasi lemak secara meluas dimakan di Malaysia, bahkan sebagai hidangan disajikan di sekolah-sekolah Malaysia. Nasi lemak adalah hidangan sarapan biasa, pagi-pagi dijual di warung pinggir jalan di Malaysia, di mana ia sering dijual dibungkus dalam surat khabar, kertas coklat, atau daun pisang. Namun, ada restoran yang menyajikannya di atas piring sebagai makan siang atau malam hari, sehingga memungkinkan untuk hidangan yang akan dimakan sepanjang hari. Nasi lemak kukus yang bermaksud lemak nasi panas adalah nama lain yang diberikan kepada nasi lemak yang dihidangkan dengan nasi panas.

Bahan-bahan:

Beras:

--Susu kelapa
--2 cawan beras
--3 daun pandan
--Garam secukupnya
--1 tin kecil santan(ukuran 5,6 oz)
--Beberapa air Tamarind juice:
--1 cawan air
--Asam pulp(saiz bola ping pong kecil)

Sambal ikan bilis:

--½ bawang merah
--1 cawan ikan bilis( teri kering)
--1 siung bawang putih
--4 siung bawang merah
--10 cabe kering
--1 sudu teh belacan( pasta udang)
--¼ sdt garam
--1 sudu makan gula

Bahan-bahan lain:

--2 telur rebus(potong setengah)
--3 ikan kecil (sardine atau berbau ikan)
--1 kecil mentimun ( dipotong dan kemudian empat)

Cara-cara membuatnya:

Cuci dan tariskan nasi.Tambahkan santan,sedikit garam dan air.
Tambah daun pandan ke beras dan memasak nasi.
Bilas kering teri dan mengalirkan air.
Goreng teri sehingga mereka berpaling coklat muda dan sisihkan.
Tumbuk pasta udang bersama-sama dengan bawang merah,bawang putih,cili kering dan buang bijinya dengan mortar dan alu. Anda juga boleh menggiling dengan food prossesor.
Iris bawang merah ke dalam cincin. Rendam bubur asid dalam air selama 15 minit.
Memerah asam terus menerus untuk mengekstrak rasa ke dalam air.
Tiriskan pulp dan menyimpan jus asam.
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bumbu yang sudah dihalus kan sampai harum.
Tambah di onion ring.
Tambah just asam,garam dan gula Didihkan dengan api kecil sampai sos mengental.Sisihkan.
Bersihkan ikan kecil,potong separuh dan musim dengan garam.
Goreng hingga warna keemasan.
Potong timun menjadi hirisan dan kemudian empat menjadi empat bahagian kecil.
Angat nasi santan dikukus dan tuangkan beberapa sambal ikan bilis di atas beras.

Epok-epok Kentang

> Epok-epok merupakan sejenis makanan yang popular di Malaysia, Thailand dan Singapura. Ia datang dalam beberapa rasa, bergantung pada bahagian dalam pengisian. Bahan utamanya adalah daging dan kentang mengisi sus. Ubi sering digunakan sebagai mengisi semburan, kadang-kadang mengisi ubi keledek juga digunakan. Nama boleh dikaitkan dengan semprotan mengisi, yang menggunakan serbuk kari sebagai bahan. Kadang-kadang sekarang, semprotan mengisi boleh digunakan dengan lada hitam.

> Di Johor, kari puff, lebih dikenali sebagai zaman-zaman. Dalam bahasa Inggeris, disebut Curry Puff, tetapi perbezaannya adalah bentuk Curry Puff tidak selalu seperti puff. Juga, perbezaan dalam hal pembuatan puff pastry dan Curry Puff tidak sama. Ganda dalam semburan seperti corakan disebut jahitannya.


Bahan-bahan:
Tepung:

--400g tepung gandum(diayak)
--½ sdt garam
--175g magerin
--180 ml air sejuk

Isi:

--200g fillet ayam,potong dadu
--1 bawang merah, potong dadu
--200g kentang, potong dadu
--2 sudu besar serbuk kari daging, dicampur dengan air yang cukup untuk membentuk menlitikan 
--1 batang daun kari, gunakan daun hanya
--2cm batang kayu manis
--1 bintang jintan
--120ml air
--Garam dan gula secukupnya
--½ butir sdt kaldu ayam

Cara-cara membutanya:
Untuk mempersiapkan pengisi, panaskan minyak dan goring bawang hingga lembut.
Tambah daun kari, kayu manis, bunga lawang dan serbuk kari dan tumis selama 1-2 minit.
Tambah kentang dan tumis selama 2-3 minit.
Masukkan ayam dan tumis selama 1-2 minit tambahan.
Tuang air dan campuran dalam bumbu.
Tutup dan masak hingga kentang lembek dan mengisi kering.
Masukkan tepung diayak dan garam ke dalam mangkuk pencampuran.
Gosokkan magerin ke dalam tepung hingga menyerupai remah roti halus.
Buat lubang di tengahnya dan tambah air sejuk untuk mengikat.
Terbalikkan kuih ke atas permukaan meja berupa serbuk dan giling ke ketebalan untuk mengikat.
Terbalikkan kuih ke atas permukaan meja berupa serbuk dan giling ke ketebalan ¼ cm.
Potong menjadi bulat dengan adonan. Letakkan sudu mengisi pusat setiap pusingan kuih.
Lipat kuih ke stengah melampirkan mengisi.
Kelim beralur tepi.
Goreng kari puff dalam minyak panas sampai berwana keemasan.
Tiriskan di atas ketas penyerap dapur hancur.

Kuih Bahulu


> Kuih Bahulu merupakan makanan Melayu tradisional biasanya sangat popular, terutama pada hari cuti dan hari orang ramai.


> Umumnya kuih bahulu terdiri daripada tiga jenis kuih yang merupakan dikenakan bahulu kecil bahulu, lapisan bahulu bahulu and roll. Bahulu bahulu layer dan roll agak sukar ditemui di supermarket untuk kuih tradisional ditempah dari kilangnya.

Bahan-bahan:
--6 biji telur
--Gula kastor175g
--Tepung gandum 120g
--Tepung self-raising 120g
--1 ½ sdt baking powder
--1 ½ sudu besar minyak jagung.
 
Cara-cara membuatnya:
--Minyak ringan baulu cetakkan dengan minyak jagung dan menepatkannya dalam ketuhar pada suhu 250°c. --Kocok telur dan gula dengan pemukul tangan kuasa sampai campuran yang lembut dan halus. --Ayak kedua-dua jenis tepung dan serbuk penaik ke dalam campuran telur.


--Aduk rata lalu tambahkan mencampur koil jagung ke dalam adunan. --Cukup sendok adonan ke dalam cetakan dipanaskan dan bakar selama 10 minit atau hingga baulu kulit berwarna coklat keemasan.

Kuih Tart


> Kuih Tart Nanas merujuk pada kuih yang dibuat daripada tepung dan mentega. Biasanya campuran tepung yang digunakan adalah manis. Untuk membuat kuih tart nanas, kita harus mengisinya dengan mentega yang terbuat dari nenas. Beberapa orang menaruh nanas tart dalam biskut kerana penggunaan adunan / tepung di kulitnya.

> Nenes kuih tart adalah kuih yang popular di Brunei, Malaysia dan Singapura. Ini adalah kuih yang diperbuat dengan tepung dan mentega. Biasanya campuran tepung yang digunakan adalah manis, sebagai teras manis. Untuk nanas asam, ia memiliki inti yang diperbuat daripada mentega nanas.

kuih tart nanas biasanya dibuat hanya semasa musim perayaan seperti hari cuti dan bukan pada hari yang normal. Kuih Tart Nanas yang dibuat dengan campuran tepung dan campuran untuk membentuk adunan margerin.

> Setelah pencampuran, adonan menjadi lembut dan adunan akan dicanai diuli dengan rol bergigi untuk membentuk bergigi. Setelah itu, kita harus potongnya dengan ukuran yang dikehendaki. Sebagai perhiasan yang terakhir, kuning telur diterapkan di atas warna kuning emas. Saiz kuih tart nanas biasanya dianggarkan semuat suapan yang mudah dikonsumsi.

kuih Tart nanas biasanya banyak dijual secara meluas semasa musim perayaan. Dalam keadaan normal, tidak tersedia untuk dijual.

Bahan-bahan:
Inti:


--2 nanas,senarai belanja empat
--120g gula kastor
--1 sdt jus limau
--2 daun pandan

Tepung Kuih:

--350g tepung gandum, diayak
--200g mentega
--25g gula icing senarai belanja
--2 kuning telur
--Garam

Cara-cara membutanya:

--Tempatkan pada kain periuk dan tambah semua bahan-bahan itu dan masak di api kecil sampai menjadi tebal dan emas.
--Buatlah bola kecil
--Kocok mentega,gula,kuning telur dan garam hingga mengembang.
--Ganda di tepung
--Campur adunan dengan baik dan dinginkan selama 30 minit.
--Panaskan di ketuhar hingga 180 darjah Celsius.
--Jalur 2 loyang biskut dan minyak itu.
--Giling adonan tepung kurang dari 1 cm tebal.
--Membuat bentuk kuih tat.Atur di atas dulang.
--Letak inti di tengah.
--Panggang selama 20 minit
--Tenang di rak kawat sebelum menyimpanya

Rendang


> Rendang adalah masakan yang berasal dari kumpulan etnik Minangkabau Indonesia, dan sekarang umumnya dilayani di seluruh negara [2] Salah satu makanan istimewa budaya Minangkabau, itu disajikan pada acara-acara istiadat dan untuk menghormati tetamu .. Juga popular di Malaysia dan Singapura, rendang secara tradisional disusun oleh masyarakat Malaysia selama perayaan. Rendang Walaupun kadang-kadang digambarkan sebagai seperti kari, dan nama ini kadang-kadang digunakan untuk hidangan daging kari di Malaysia, rendang otentik apa-apa seperti kari Dalam sastera klasik Malaysia, rendang disebutkan dalam Hikayat Amir Hamzah . seawal tahun 1550-an.

> Ada dua jenis rendang: kering dan basah. Rendang kering boleh disimpan selama 3-4 bulan, dan itu untuk acara-acara istiadat atau untuk menghormati tetamu. Rendang basah, juga dikenali sebagai kalio, boleh ditemui di Restoran Minangkabau, dan tanpa pendingin, harus dikonsumsi dalam waktu satu bulan.

Rendang sering dihidangkan dengan nasi, ketupat dan lemang di Indonesia, serta di Malaysia.

Bahan-bahan:

--1 ½ daging lembu tanpa tulang rusuk pendek
--5 sudu makan minyak goreng
--1 batang kayu manis
--3 buah kapulaga
--1 serai
--susu 1 cawan santan pekat
--1 cawan air
--2 sudu asam
--6 daun limau perut
--6 sdm kerisik
--1 sudu makan gula

Cara-cara membuatnya:

--Potong bahan bumbu yang dihaluskan dan kemudian berbaur dalam food prosessor sampai halus.
--Panaskan minyak dalam periuk rebusan, tambah bumbu yang sudah dihaluskan.kayu manis,cengkih,bunga lawang,dan tumis mereka sampai aromatik.
--Tambah daging lembu dan serai ditumbuk dan kacau selama 1 minit.
--Tambahkan santan air asam dan didihkan dengan api sedang sambil diaduk sampai daging hamper matang.
--Tambah daun limau perut,kerisik,gula,aduk sampai tercampur rata dengan daging.
--Kecilkan api ke rendah, tutup tudung, dan biarkan mendidih selama 1 hingga 1 ½ jam atau sampai daging benar-benar lembut dan sos telah mongering.

Lontong

> Lontong adalah hidangan Asia yang diperbuat daripada beras mampatan yang kemudian dipotong menjadi kuih kecil.
Hangat di Indonesia dan Malaysia, hidangan biasanya dihidangkan sejuk atau pada suhu bilik dengan lauk sos berasaskan seperti gado-gado dan salad, walaupun boleh dimakan sebagai iringan untuk masakan lain seperti Sate dan kari. Hal ini juga digunakan dalam Soto sebagai alternatif untuk mie sohun.

> Lontong secara tradisional dibuat dengan perebusan beras sampai setengah matang dan pembungkusan erat-erat ke dalam daun pisang yang digulung. Daun dijanjikan dan dimasak dalam air mendidih selama sekitar 90 minit. Setelah beras disalut telah disejukkan, itu bisa dipotong-potong seukuran gigitan.

Bahan-bahan:

--400g kelapa parut
--200ml air suam
--30g cili kering
--400g udang kering
--10g kunyit
--Sengkuang 200g kacang
--50g kobis
--20g serai
--200g tahu
--800g beras kuih
--4 sudu besar kelapa parut (Digoreng dalam kuali)
--Garam secukupnya

Cara-cara membuatnya:

--Campurkan parutan kelapa dengan air hangat.
--Perahkan santan.
--Panaskan 6 sdm minyak dalam wajan sampai panas.
--Tanah tumis cili kering,udang kering,kunyit dan kemiri sampai wangi.
--Tuang santan dan didihkan dengan api sedang.
--Tambah kacang sengkuang, kacang panjang dihiris kasar dan garam.
--Atur kuih beras dikompressi pada melayani piring.
--Tambah sayur kari kemudian taburi dengan kelapa parut.
--Atas telur dibelah dua.
--Sajikan dengan cabai pate bagi mereka yang suka panas.